Stižu jagode, trešnje i kajsije, večeri mirišu na maturske proslave i nadu, počinju noći otvorenih prozora, još jedan jun se dokotrljao do nas i mislim da je pravo vreme za „junsku muziku“. Šta to tačno znači, znaćete ako preslušate današnju Gistro FM epizodu, naslovljenju Moon in June and Sleep till Noon. Naslov ima veze sa stihovima Lua Rida kojim počinje ovonedeljna emisija „"Maybe I should get a farm in Southern France / Where the winds are wispy and the villagers dance / And you and I we'd sleep beneath a moon / Moon in June and sleep till noon“. 

A u njoj vas čeka novi singl za The War in Drugs, koji je uz „Thinking of a Place“ najozbiljniji kandidat za pesmu godine. Bar što se ove emisije tiče. Krajem avgusta stiže njihov novi album i po svemu sudeći, verovatno ćete lupom tražiti one Gistro epizode u kojima nije bila neka pesma sa njega. Novi singl „Holding On“ je finalni pečat onome što mi se mota po glavi već par godina, a to je da od svih bendova koji su nastali u ovom veku, mojim ušima nijedan ne prija toliko kao The War on Drugs.

Dugo se ni na jedan album iz folk žanra nisam toliko navukao kao na 61. studijsko izdanje Vilija Nelsona „God's Problem Child“.  Ovo ne samo da je Vilijev najlepši album u ovom veku, već je reč o ploči koja može izaći na crtu nekim od njegovih antologijskih izdanja. Vreme će pokazati da toliko iskrenosti, ironije, humora i poezije na jednom mestu ne srećemo toliko često. To što Vili Nelson ima 84 godine, što već decenijama puši dva-tri džointa dnevno i što je sada snimio ovakvu albumčinu, samo znači da su čuda ipak moguća. Ne prestajem da slušam ovu ploču noćima.

Konačno smo dočekali i debi izdanje grupe Cigarettes After Sex. Nikad mi neće biti jasno kako grupa kojoj su uzori My Bloody Valentine i Slowdive, na YouTubeu ima preglede koji se mere desetinama miliona (otprilike samo jedan njihov hit ima više pregleda nego sve pesme svih njihovih uzora), mada to nije jedina misterija vezana za njih. Naime, ova ploča mi nakon prvog slušanja nije ostavila nikakav poseban utisak, ali što je više slušam sve više se zavlači pod kožu. O čemu se tačno radi, možda ćemo saznati 18. jula na Sportskom centru „11. april“ kada će Cigarettes After Sex svirati prvi put u Beogradu.

Iako je ovo junska epizoda, Gistro evergreen je album „Takk...“ iz 2005, islandskog benda Sigur Ros, koji je na prvu loptu zimska ploča. No, jebeš prvu loptu. Kada malo zagrebete ispod površine, skapirate da ove pesme savršeno funkcionišu i dok samo u boksericama pijete prvu kafu na terasi, na junskom suncu, koji minut pre podne. Veliki albumi ne poznaju godišnja doba, a ovaj je svakako jedan od njih.

Slušamo još potresnu klavirsku obradu Soundgarden klasika „Black Hole Sun“ koju je pre neki dan odsvirala i otpevala Nora Džons u Detroitu, na istom mestu na kome je Kris Kornel istu pesmu izveo poslednji put u životu, samo koju nedelju pre.

Grupa iz Pančeva Ljubičice u novoj pesmi „Veliko hvala (i zdravo)“ ironično pozdravlja stoku koja nam kroji sudbinu. Ipak, mislim da je još jače oružje u ovoj pesmi muzika – naizgled jednostavna i pitka, a u stvari pažljivo osmišljena, sa vođenjem računa o najsitnijem detalju.

Tu je još novi singl za Arcade Fire koji najvaljuje njihov peti album, junsko/noćna klavirska saradnja britanskog džezera Grega Fouta i gitariste Vorena Hempšira iz benda The Bees, novu letnju pesmu za elektro pop bend Washed Out, kao i povratnički singl grupe Luna, koji je u stvari obrada Fleetwood Mac klasika.

Najavljujem dva beogradska koncerta koja će se desiti u četvrtak 8. juna u Dorćol placu, kada sviraju King Khan and the Shrines, o čijim live nastupima se odavno priča, odnosno Operators, o čijim koncertima će se tek pričati.  

Slušamo još Frenka Zapu, Dena Oerbaha, Sparklehorse, Gentle Waves i svašta još.

Muzika iz nove Gistro FM nam pomaže da zaboravimo ko nam je predsednik, kakav nam je fudbal, gde smo pogrešili one noći koje se ne sećamo i kako ćemo vratiti dugove. Muzika to može. Otvorite prozore, otpanjite zvučnike i pustite da vas još jedan jun uzme pod svoje. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka