Kako joj i naslov kaže, ovonedeljna Gistro FM epizoda će pokušati da vas odvede na neko mnogo lepše mesto od tog na kome ste – bez obzira koliko je lepo tu. Ideju su mi dali Mogwai, jer se baš tako zove jedna od njihovih najlepših pesama – Take Me Somewhere Nice.

Prošle nedelje nas je napustio Kris Kornel, lider benda Soundgarden. Na početku današnje emisije napravio sam mu omaž u vidu prve Soundgarden pesme koju sam čuo, kao i obradu iste pesme u verziji Džonija Keša. Tih dana sam nosio Seattle Supersonics kačket, aktivno voleo pank, a i tad sam, kao i sad, znao da je Kris Kornel najbliže što sam prišao hevi metalu.

Umesto albuma nedelje, danas imamo singl nedelje. U pitanju su dve nove pesme momka iz Splita koji se zove Gracin, i koji je jedan od najtalentovanijih kantautora sa prostora cele bivše SFRJ. Ne sećam se kada me je neka nova muzika na maternjem jeziku ovako rastavljala na komadiće i onda sakupljala nazad. Čista emocija, poezija i ljubav. Zaboravite žanrovske odrednice i otpanjite ovo do daske. Najtoplija preporuka.

Nedeljno popodne, sunce, hladno piće, knjiga, vođenje ljubavi, spavanje, zgužvana posteljina ili zavesa koja se njiše na vetru, mogu poslužiti kao idealan ambijent za Gistro evegreen album. U pitanju je lounge-jazz savršenstvo kog je snimio saksofonista Pol Desmond, inače autor najprodavanijeg singla u istoriji džeza.

Početkom maja smo proslavili pola veka od klasika grupe Kinks “Waterloo Sunset”. Pored originala koji mi je vazda bio jedan od prvih sinonima za neprskani britanski pop, slušamo i obradu Pitera Gejbrijela. Nije zgoreg pomenuti da će današnja epizoda ući u istoriju kao prva u kojoj sam ikad igde pustio nešto od Pitera. 

Najavljujem koncert benda Operators, koji je logičan nastavak onoga što su radili Handsome Furs. Operators će svirati u Beogradu 8. juna u Dorćol placu, isto veče i na istom mestu kada King Khan and the Shrines.

Tu je još novi album za Parfume Genius, prvi Mogwai singl sa njihove nove ploče koja će biti objavljena u septembru, povratnički singl za LCD Soundsystem, a slušamo još nove singlove za Grizzly Bear, Beach House i Fleet Foxes.

Neke pesme nas odnose odavde mnogo bolje od nekog prevoznog sredstva. Ideja mi je bila da većinu baš takvih spakujem u današnju epizodu.  

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share

share