Pre neku noć sam sanjao da sam na moru. Ti snovi se uvek pojave početkom maja i ne prestaju do kraja septembra. I ne mislim metaforički. Čim sam se probudio pustio sam muziku adekvatnu tim snovima. Neke od tih pesama slušaćete u današnjoj epizodi Dreams of the Sea iz serijala „čežnja za morem“. 

Ove nedelje maštamo o pučini zajedno sa Bilijem Bregom, Džulijom Holter, Aleksijem Mardokom, Bozom Skegsom i beogradskim bendom B Strane. 

Predstavljam treći album za Fleet Foxes, koji stiže 6 godina nakon prethodnog. Iako su iz Sijetla, Fleet Foxes i dalje zvuče kao da su iz sunčane Kalifornije. Akustična psihodelija, višeglasno pevanje i melodije iz kojih teku talasi, opet su sa nama. 

Album nedelje potpisuje Vil Streton. Ako volite Nika Drejka, Lambchop, Real Estate, Džona Fehija, Wilco, Eliota Smita, War on Drugs ili Velvet Underground, obratite pažnju. Njegov „Rosewood Almanac“ je idealan za otkrivanje deo po deo, dok ste u nekom hladu. 

U septembru se sa novom pločom vraćaju The National, a danas slušamo prvi singl. Ako je ona jutro, čeka nas vedar dan. „The System Only Dreams in Total Darkness“ je jedna od pesama koje sam najviše slušao prethodna tri dana. 

Grupa Baobab iz Arilja ima novi singl. Dugo mi neka pesma na srpskom, koja traje devet i po minuta, nije brže prošla. Posebno obratite pažnju na centralni deo, odnosno na gitarsku solo deonicu i prateće ženske vokale.   

Gistro evergreen je album „No Other“ kog je 1974. snimio Džin Klark. U pitanju je jedan od najpotcenjenijih albuma svih vremena, odnosno ploča koja je dobila poštovanje koje zaslužuje tek dve decenije nakon što je snimljena. Većina pesama je nastala na kalifornijskoj terasi, dok je Džin Klark gledao u pučinu okeana. Savršena mešavina folka, popa, soula, psihodelije, disko muzike, pa čak i džeza. Klasik. 

Tu su još pesme sa novih albuma Bonija Prinsa Bilija, Kevina Morbija, Marka Lanegana, Dena Oerbaha i drugih.  

Za snove o moru nam nije neophodna muzika. Ipak, postoje neke pesme uz koje su oni za korak bliži javi. Želim da verujem da su neke od njih u današnjoj Gistro FM epizodi. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share
share