Nekad je sve baš onako kako treba. Nekad ništa nije kako treba. Zanimljivo da se obe situacije mogu spakovati u samo jedno „dobro je“. To je ime i moje omiljene pesme Velikog prezira, po kojoj je nazvana današnja 612. Gistro FM epizoda.

Ako ste se ikada osećali kao „povremeni ljudi“ velike su šanse da se pronađete u današnjem albumu nedelje. „U slojevima“ je četvrto izdanje za grupu Nežni Dalibor i po mnogo čemu zvuči kao najzrelije. To se posebno odnosi na pesmu „Prvomajska“ koja je krst na grob onog što se nekad zvalo radnička klasa. Dugo nisam čuo ploču na srpskom koja ovoliko govori o mom životu.

Iz nekog razloga „When My Lady Danced“ i „Where a Lark is Singing“ su pesme koje me svaki put pokidaju na deliće. Iako imam par ideja, još uvek nisam siguran zbog čega mi baš to urade. Međutim, ploča „Lifetime“, na kojoj se nalaze ove pesme i koju je krajem prošlog veka snimio Teri Kalijer, spada među one kojima se vraćam već godinama, i sasvim sam siguran da je to današnji gistro evergreen.

Leto, more, bezbrižnost, hedonizam i Yu-trash estetika su me vazda asocirale na domaću komediju iz osamdesetih „Nije lako sa muškarcima“ sa Milenom Dravić . Nekad sam mnogo voleo taj film. I leto, i more, i bezbrižnost, i hedonizam, i Yu (samo bez trasha), glavne su mi asocijacije na album „Daljine“ Bojane Vunturišević. Idealna ploča za nove početke, za hladovinu u avgustu i za sve nas čiji su životni sistemi vrednosti ovde vazda na granici cenzusa. Elektro-pop po meri čoveka koji uprkos svemu ne želi da odustane od zabave.

Kad smo kod leta, jednu od najlepših i najdivljijih džez pesama („Newsummerboy“) u ovom veku snimila je japanska grupa Natsumen. Nesputani duh, divljanje i divljenje spakovani su u ovih sedam minuta. Odmah za njima slede njihovi malo upeglaniji zemljaci Soil and „Pimp“ Sessions.

Slušamo još novi album Tarstona Mura, letnju elektro-pop divu Moli Nilson, soul velikana iz Memfisa Dona Brajanta, plutajući klavir sa nove ploče Rijuči Sakamota, kao i friški album za The Mountain Goats, na kom se ne čuje nijedna gitara.

Predstaviću i jednu od tri omiljene pesme grupe Pet Shop Boys, klasik Tima Baklija od pre pola veka, a slušamo i kultni soul bend iz Filadelfije The Delfonics, koji su svratili da nam „blow mind this time“.

Obrni-okreni, uz muziku iz današnje Gistro FM epizode, jedini mogući odgovor na pitanje „kako je“ glasi „dobro je“. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share