Postoje noći tokom kojih misliš da si jedina budna osoba na svetu. To su one noći kada si siguran da te niko bolje ne razume od Morphine, Četa Bejkera, Nika Kejva, Toma Vejtsa ili Lija Hejzelvuda. Današnja epizoda je posvećena svim tim kompozitorima „male noćne muzike“, odnosno melodijama koji su tu kada niko drugo nije. Otud podnaslov The Night.

Nakon 18 godina diskografske pauze, The Jesus and Mary Chain će u martu objaviti novi album. Sa njega danas slušamo sirovi prvi singl „Amputation“.

Grupa iz Londona Piano Magic ove godine proslavlja dve decenija postojanja, a početkom sledeće objavljuju novi album „Closure“. U pitanju je savršena ploča za noćne sate, ali i raznorazne sitne hedonizme. U današnjoj epozodi slušamo dve pesme sa ovog sjajnog albuma.

Predstavljamo novo izdanje za Nila Janga „Peace Trail“, odnosno poslednji album Vana Morisona „Keep Me Singing“.

Album nedelje potpisuje britanski pop bend The Perfect English Weather. Ako volite sve one zarazne creation/4ad pop bendova iz devedesetih, obratite pažnju na ovaj album.

Gistro evergreen je noćni klasik Ajzaka Hejsa iz 1971, uz koji su verovatno mnogi od nas začeti. Ukoliko kojim čudom nikada niste slušali „Black Moses“, ne časite ni časa više. U pitanju je jedan od 2 najlepših albuma koje sam čuo u životu.

Tu je još „brzoprsti“ ukrajinski pijanista Lubomir Melnik koji postoji zbog noćnih sati, dvojica engleskih gitarista (Stjuart Mekkalum i Majk Voker) koji spajaju džez, psihodeliju i avangardu, kao i Frenk Sinatra, Piter Brokerik, Big Star, Anohni, The Clean, Merijen Fejtful i mnogi drugi.

Decembarske noći imaju lepši osmeh uz muziku iz ove Gistro epizode.

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde
 
Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.
 

 

Preporuka