Današnja Gistro FM epizoda je prva u nizu letnjih specijala, a posvećenja je putovanjima, odnosno muzici koja nam dolazi sa svih meridijana. 
 
Putovanje počinjemo iz ovih krajeva, jednom od najlepših pesama sa poslednjeg Rebel Star albuma, a nastavljamo sa Vokalnim kvartetom Predraga Ivanovića. 
 
Ako vam se tokom puta drema, muzika Erika Satija je pravi izbor. Njegovu kompoziciju „Gnossiennes“ danas slušamo u maestralnom izvođenju Branke Parlić. 
 
Ako jutro dočekujete uz topli kroasan, dok vam Ajfelova kula baca senku na drvene žaluzine, nema boljeg muzičkog izbora od Žaka Brela, Lea Ferea i Stereolab. 
 
Poslednji vreli avgustovski dani su kao stvoreni za muzičko putovanje u Afriku, što znači da je nemoguće preskočiti Felu Kutija, odnosno američko-afričku kombinaciju Extra Golden. 
 
Jedna od najlepših kompozicija za putovanje, noćnu vožnju i seks zove se „Astral Traveling“ a njen autor je pijanista i jedan od najvećih muzičara 20. veka Loni Liston Smit. 
 
Do Italije nas vodi Vinićio Kaposela, u Portugal Madredeus, u Belgiju Vim Mertens, Nemačku Hauchka i The Notwist, u Švedsku Irene, a u Argentinu Modular. 
 
Atmosferu Brazila prenose nam Markos Vale i Os Mutantes, a na egzotična ostrva pored kojih se more spaja sa nebom, vode nas Martin Deni, Paolo Frezu i Alf Beri. 
 
Tu su i Yo La Tengo, Tindersticks, Morphine, Džim O'Rurk i svašta nešto još. 
 
Uvalite se u fotelju, zatvorite oči, pojačajte zvučnike i mrdnite konačno odatle. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

 

Preporuka