Kada pesma počinje stihovima „Money and guns / Ain't gonna help me fight emptiness“, kada pevačica ima savršen glas, kada je producent Sajmon Felis, nemoguće je da to ne bude najlepši novi album nedelje. Reč je o debi izdanju devojke iz Kalifornije Mari Danijel. Mešavina amerikane, popa i roka, sa onom najfinijom noćnom melanholijom, razlog su zašto sam ovu ploču ubedljivo najviše slušao tokom proteklih sedam dana. Album se zove „Hustler“, ona je Mari Danijel. Preporuka na kub. 

Pixies će u septembru objaviti prvi pravi album od kada su se ponovo okupili („Indie Cindy“ je ipak bio skup tri EP-ja). Danas slušamo prvi singl sa njega, garažnu „Um Chagga Lagg“. 

Od noviteta, tu su mahom akustične pesme sa novih izdanja Rajlija Vokera, benda The Felice Brothers, kao i novi singl subotičkih Wooden Ambulance, koji po prvi put imaju ženski vokal i stihove na srpskom jeziku. 

Slušamo još i klavirsku temu iz kratkog filma o ostrvu Elis (narator je Robert de Niro), koju su uradili francuski i nemački majstori Woodkid i Nils Fram. 

Ako nikada niste slušali Brazilca Markosa Valea, počnite od njegovog remek-dela iz 1971. „Garra“. Kako je ta ploča bila Gistro evergreen pre par godina, danas je tu titulu poneo njegov album „Previsão do Tempo“ iz 1973. Na pola puta između bosanove, popa, elektronike i fjužna, ovaj letnji album je odličan izbor za odmor na nekom morskom mestu. 

Drugi album nedelje je najlepše izdanje u karijeri za Sebastiena Telijea. Njegovo remek-delo iz 2004. zvuči toliko sveže, da imate utisak kao da je juče objavljeno. Sa njega ćemo čuti hitčinu „La Ritournelle“ i orkestriranu, seržovsku „Broadway“. Pop, džez, world music i elektronika, ovde zvuče kao da su došli na svet u istom porodilištu. Lični favorit i jedan od najadražih albuma u ovom veku. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Za večne hitove, u danšnjoj emisiju su zaduženi još Nik Kejv, Mark Lanegan, Serž Gejnzbur, Džoni Mičel, Džon Koltrejn, The Beach Boys i mnogi drugi. 

Proverite zašto nedelja, leto i Gistro, već godinama funkcionišu kao dobro uigran tim.