Kada na kraju godine budemo svodili muzičke račune, teško da ćemo pronaći bolju kompilaciju od „Day of the Dead“. U pet i po sati muzike, kroz 59 pesama, krem današnje indi rok scene obrađuje klasike grupe Grateful Dead. U današnjoj eizodi slušamo čak pet obrada odavde, a potpisuju ih The War on Drugs, Boni Prins Bili, Phosphorescent, Bil Kalahan, odnosno Kurt Vajl i Džej Meskis. 

„Modern Country“ je naziv novog, i verovatno najlepšeg albuma u karijeri za gitaristu sastava Lambchop Vilijama Tajlera. Na ploči gostuju članovi benda Wilco, Hiss Golden Messenger, kao i bliski saradnici Džima O'Roruka. Iako se mogu čuti uticaji War on Drugs, Lambchop, Television, Toma Vejsta, Dire Straits, Džona Fehija i Radiohead, ovaj album je teško strpati u neki žanr. Kako sam Tajler kaže, ovo je muzika za noćnu vožnju onom Amerikom koja nestaje, a samo bih dodao „ili bilo kojim drugim mestom“. 

Devojka i gitara dugo nisu zvučale tako moćno kao na četvrtkom albumu za Mitski. Kao dete vojnog lica, proputovala je pola sveta da bi se skrasila u Bruklinu. Sva ta nomadska iskustva je spakovala u svoj četvrti, ubedljivo najzreliji album „Puberty 2“, kog najavljuje jedan od kandidata za singl godine „Your American Girl“. 

Nezvanično zaštitno GistroPop lice Fransoaz Ardi, i jedna od najlepših žena koje su pohodile Zemlju, potpisuje današnji Gistro evergren album. „La Question“ iz 1971. pokazuje da je njena lepota bila samo jedan od mnogih načina na koji je Fransoaz razoružavala bez oružja. Brazilska gitara, suptilna orkestracija i njen zavodljivi glas, čine ovaj album savršenim izborom za sporo, nedeljno, majsko veče. 

Slušamo još pesme sa novih izdanja Majkla Kivanuke, Boba Molda, bivšeg bubnjara Esbjorn Svenson trija Magnusa Ostroma, kao i kandaskog benda Holy Fuck. Kada su u pitanju klasici, ove nedelje su tu Van Morison, Bitlsi, Pale Saints, Đuza Stojiljković i mnogi drugi. 

Današnja Gistro FM epizoda ima veze sa zelenim krošnjama, širom otvorenim prozorima, ptičicama iz sata koje pevaju kada kazaljka okrene pun krug, majskim večerima i muzičkim hedonizmom koji odavno ne stanuje na postojećim FM/AM talasima. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

Preporuka

share

share